MAGIC GRONINGEN EN FRIESLAND

Magic: The Gathering voor Groningen, Friesland en alles daar buiten
 
IndexIndex  FAQFAQ  ZoekenZoeken  RegistrerenRegistreren  Inloggen  
Jeroen wint de donderdraft van 6 december! **Gefeliciteerd!!!**
Donald wint het moderntoernooi van 29 november! **Gefeliciteerd**
Andrť wint het Open Gronings Kampioenschap 2018! **Gefeliciteerd**
Christiaan wint de donderdraft van 8 november! **Gefeliciteerd**
Jelmer wint de PPTQ van 28 oktober! **Gefeliciteerd!**
Volg ons, like ons op facebook https://www.facebook.com/magicgrunn

Deel | 
 

 Pauper Primer

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Arne
Team Moosebite
avatar

Aantal berichten : 3094
Leeftijd : 32
Locatie : Resistance Fighters Alley
Registration date : 23-08-06

BerichtOnderwerp: Pauper Primer   wo jul 19 2017, 11:55

Introductie
Zelf speel ik al tijden Pauper op MTGO. Het is een geweldig formaat, met de kleinste banlist onder de eternal formats, spells die gebanned/restricted zijn in andere formats en een brede tier1 lijst met een zelfs groter scala aan viable decks daaronder. What's not to like?

Pauper wordt voornamelijk gespeeld online, alhoewel er ook een groeiend aantal paper-toernooien te vinden is, en het formaat aan populariteit wint. er wordt vooral gekozen de online ban- en legalitylist te hanteren, die niet veel verschilt van het papieren formaat. Het grote verschil zit hem in het gebrek aan online common printings van bijvoorbeeld Hymn to Tourach, Desert en High Tide en de toevoeging van sommige kaarten in masters sets die niet op papier niet common te vinden zijn (zoals Batttle Screech, Augur of Bolas, Burning Tree Emmisary en Chainer's Edict). Dit artikel zal gaan over het online formaat, dus met de online legality.

Pauper heeft al tijden Friendly Leagues die tegelijk lopen met de andere leagues die je vindt in modern, standard, legacy, etc. Met de invoering van de challenges, leek het mij een mooi moment om jullie een kijkje te geven in de wondere wereld van de commons, die tegelijk divers als zeer krachtig is.

Banlist
De pauper banlist telt maar 10 kaarten, te weten:
* †Cloud of Faeries
* †Cloudpost
* †Cranial Plating
* †Empty the Warrens
* †Frantic Search
* †Grapeshot
* †Invigorate
* †Peregrine Drake
* †Temporal Fissure
* †Treasure Cruise

De meeste gebande kaarten zijn kaarten die supersterke combodecks mogelijk maken, vooral de stormkaarten zijn op pauperniveau lastig te bestrijden. Daarnaast zorgen Cranial Plating en Invigorate voor oneerlijke turn2 of consistente turn3 kills.

Challenges
Ik zal van elke challenge tot op heden de winnaar noteren, met decklijst en uitleg. Daarnaast zal ik een paar topcontenders noteren die goed presteren in de leagues, maar net die oomph missen om een volledige challenge op hun naam te schrijven. De challenges hebben gemiddeld tussen de 70 en 80 deelnemers elk weekend, met een uitschieter boven de 100 en precies 64 afgelopen zondag.

Challenge 1:
UR Delver


UR Delver is een doorgegroeide variant van mono blue delver (die we later nog tegen zullen komen), de 'jund' van pauper. Mono Blue stond bekend om zijn 50/50 matchup tegen nagenoeg het hele veld, maar met de opkomst van pure aggro in bijvoorbeeld Mono Green Stompy moest het mono-kleurige tempo deck een switch maken naar een midrange variant met removal. De toevoeging van rood voor skred en bolt, maar meer nog de downshift van augur of bolas, heeft ervoor gezorgd dat 'delver' nog lang bovenaan de voedselketen zal staan.

Challenge 2:
Midnight Rally


De combo tussen midnight guard en pressence of gond (a.k.a Pauper's Splinter Twin) was al langer bekend, maar wordt in de shell zoals boven getoond, als plan B gespeeld. Met de downshifts van Battle Screech en Rally of the Peasants, heeft pauper twee sterke token-matters kaarten gekregen. Deze Soul Sisters/WGr Tokens lijst heeft meerdere uitvalshoeken van waaruit het aan kan vallen en heeft het mede daarom zo goed gedaan in deze league. Het heeft daarnaast nog meerdere goede uitslagen behaald. Het is een ideaal deck dat de long game prima kan spelen, maar ook meerdere 'oops-I-win' knoppen in huis heeft.

Challenge 3:
Boros Monarch


Boros Monarch is een deck doorgegroeid vanuit Kuldotha Boros, een deck dat net als de winnaar van vorige week leunt op tokenmakers, maar nu in de vorm van kuldotha rebirth/battle screech en daarnaast card-advantage vergaart door de combi van Glint Hawks en Kor Skyfishers met Prophetic Prisms en Ichor Wellspring. Met de toevoeging van Thorn of the Black Rose en Palace Sentinels aan de cardpool, heeft het tokentheme plaats gemaakt voor pure CA. De bedoeling is je board uit te bouwen met creatures, en je tegenstander zijn board leeg of hem weerhouden van damage doen door Alchemists Vial en Prismatic Strands om de monarch te blijven en je tegenstander te bedelven met kaarten.

Challenge 4:
Murasa/Dinrova Tron


Cloudpost is gebanned in pauper, maar met Tron behoudt het toch een big-mana deck. Van de Temur variant met Fangren Marauder, Ulamog's Crusher en Rolling Thunder zijn twee meer controlerende varianten gemaakt: te weten, Murasa en Dinrova Tron. Dit deck is een mengeling van beiden. Murasa Tron vertraagt het spel met counters, pulse of murasa en Moment's peace tot het moment dat je oneindig je mnemonic walls kunt flickeren en door kan comboŽn naar een lethal rolling thunder, waar dinrova tron hetzelfde principe hanteert, maar dan met de toevoeging van een recoil op een 4/4 stick.

Challenge 5:
Mono-U Delver


Zoals gezegd, dit is de variant van Delver waar de winnaar van de eerste challenge op gestoeld is. Dit deck speelt een mean tempo game met efficiente goedkope creatures, recursion door middel van ninja of the deep hours, card draw en counterspells. In leagues vaak de underdog tegen grinders met decks als stompy, maar in de challenges komt het goed mee doordat stompy daar minder resultaten neer zet.

Challenge 6:
Murasa Tron


Challenge 7:
Mono-U Delver


Challenge 8:
UR Delver


Challenge 9:
UR Puzzle

UR Puzzle is een control deck, zoals control decks horen te zijn. Tezamen met Dimir Teachings, is dit deck bij voorkeur creatureless, verzamelt het tonnen CA, middels Pieces of the Puzzle, Accumulated Knowledge, Deep Analysis, om uiteindelijk je tegenstander eruit te branden of dood te beuken met minotaur tokens van Flurry of Horns.

Challenge 10:
UR Delver


Challenge 11:
MonoG Stompy


Challenge 12:
Dimir Reanimator

Eindelijk weer eens een deck dat nog niet eens belicht is in de 'andere contenders' sectie. Reanimator is een fringe strategie in Pauper, vooral omdat er eigenlijk te weinig echte reanimate spells zijn. We hebben unearth, maar de enige echte die we hebben is Exhume. Er zijn verscheidene varianten, van een all-in Rakdos reanimate tot een controlling Dimir variant. Binnen deze twee smaken, zijn ook nog een aantal finishers te vinden; te weten Ulamogs crusher, Greater Sandwurm en Striped Riverwinder. De laatste twee zijn ideaal vanwege hun mogelijkheid om ze zelf in je grafbak te pleuren en vooral de riverwinder is een lastig te verwijderen beessie.

Andere Contenders
Hieronder volgt een potpourri aan verschillende pauper decks met goede Top16/32 noteringen en regelmatige 5-0's in de leagues:


Good ol' Affinity. Greedy as hell, onverslaanbaar met een nutdraw, maar verliest makkelijk van zichzelf en heeft grote haat in de meta in de vorm van Gorilla ShamanGeen formaat zonder burn. Makkelijk te spelen in dit formaat, makkelijk weg te haten. Haalt altijd wel z'n wins en heeft er potentieel met Firebrand Archer weer een nieuw speeltje bij.


Alle efficiŽnte elfjes op common, met pseudo glimpse in distant melody. Zonder electrickery in de meta, was dit een top dog!


Hexproof of Bogles, ook in dit formaat een prima keus te om te spelen. Geen match voor decks zonder spotless removalIzzet Blitz en Tribe Combo. Naast Midnight Gond het meest dicht dat je kan komen bij combo. Beide decks kunnnen turn3/2 winnen, maar zijn wel een beetje een glass cannon.Het oude vertrouwde MBC en zijn doorgegroeide broertje ratlock. MBC is wel bekend, Ratlock daarentegen combineert de staple Chittering Rats met counterbackup, 1-for-1 traden, en creŽert uiteindelijk een lock met archaeomancer en ghostly flickerDedicated aggro in de vorm van Stompy en Red Deck Wins. Vooral de eerste is in de tijden voor de challenges the deck to beat geweest. Nog steeds powerhouses, maar zonder uitzonderlijke prestaties in de challenges


En last but not least, Dimir Teachings... Vele varianten zijn mogelijk, van creatureless tot deze met Augurs en decks met Gurmag Angler.

Er zijn hiernaast nog verscheidene andere decks, wat vooral afsplitsingen zijn van bekende archetype decks. Het toont maar dat het een formaat is, met voor ieder wat wils.

Extra content
De pauper community is een kleine, maar wel een met mensen die voor voldoende content zorgen. Een kleine opsomming van wat contentwriters, streamers en podcastmakers:
- http://www.gatheringmagic.com/author/alex-ullman/: Alex Ullman schrijft wekelijks over pauper en verspreidt zijn column op gatheringmagic.com
- www.colorcommontary.com: Michael en Adrian verzorgen elke week een podcast waarin ze discussiŽren over de laatste tech, uitslagen van de challenges, bijzondere decklists en de nieuwste set en wat het het formaat kan brengen.
- Deluxeicoff streamt regelmatig zijn leagues met verschillende decks. Hij is een editor die zijn shows mooi aankleedt met rare spoofs, 'magic commercials' en prima spel

_________________
You get an emblem with "Until the end of the game, you are referred to as 'The Daddy Mack'"


***Pauper to the People***


Laatst aangepast door Arne op di aug 08 2017, 14:31; in totaal 4 keer bewerkt
Terug naar boven Ga naar beneden
Bart
Lelijk Konijn
avatar

Aantal berichten : 2045
Leeftijd : 33
Locatie : Groningen
Registration date : 23-08-06

BerichtOnderwerp: Re: Pauper Primer   wo jul 19 2017, 18:01

Mooi gedaan, Arne. Blauw rood control zag er wel leuk uit :-) mist wel een beetje power, maar oke..

_________________
"Ik wil jouw foil wel. Krijg je van mij een normale terug en misschien wel iets meer."
- Niels in onderhandeling
Terug naar boven Ga naar beneden
JasperB
The Legend
avatar

Aantal berichten : 1410
Leeftijd : 40
Registration date : 24-08-16

BerichtOnderwerp: Re: Pauper Primer   wo jul 19 2017, 18:07

lekker stukje Arne. Good read. Denk je dat er nog een pauper Groninger toernooi in zit ?

_________________
Now is not the time for finger pointing, but this is on you
Terug naar boven Ga naar beneden
Online
Arne
Team Moosebite
avatar

Aantal berichten : 3094
Leeftijd : 32
Locatie : Resistance Fighters Alley
Registration date : 23-08-06

BerichtOnderwerp: Re: Pauper Primer   wo jul 19 2017, 21:28

Ik weet het niet Jasper. Daarvoor kan ik jullie huidige speelgroep moeilijk inschatten. Ik denk daarbij ook niet dat er een hele avond of dag (of weer een pauper seizoen) aan gespendeerd moet worden, want je ziet wat er gebeurt bij vintage en legacy in Groningen. Groningen is m.i. wel verzadigd is met modern en limited. Je zou het daarentegen wel kunnen aanbieden als zijnde een side event op het GMT of een PPTQ ofzo.

Ik heb het geschreven om de mensen te enthousiasmeren, die uiteindelijk minder tijd over hebben om een hele avond/dag te kaarten, maar meer eens een keer op eigen tempo een league willen doen of een ander formaat willen proberen.

_________________
You get an emblem with "Until the end of the game, you are referred to as 'The Daddy Mack'"


***Pauper to the People***
Terug naar boven Ga naar beneden
Arne
Team Moosebite
avatar

Aantal berichten : 3094
Leeftijd : 32
Locatie : Resistance Fighters Alley
Registration date : 23-08-06

BerichtOnderwerp: Re: Pauper Primer   wo jul 19 2017, 21:30

Bedankt voor de complimenten overigens, en Bart, ik denk niet dat je power mist, als je tegenstander het ook niet kan spelen. [Wink]

_________________
You get an emblem with "Until the end of the game, you are referred to as 'The Daddy Mack'"


***Pauper to the People***
Terug naar boven Ga naar beneden
JasperB
The Legend
avatar

Aantal berichten : 1410
Leeftijd : 40
Registration date : 24-08-16

BerichtOnderwerp: Re: Pauper Primer   wo jul 19 2017, 21:43

@Arne schreef:
Ik weet het niet Jasper. Daarvoor kan ik jullie huidige speelgroep moeilijk inschatten. Ik denk daarbij ook niet dat er een hele avond of dag (of weer een pauper seizoen) aan gespendeerd moet worden, want je ziet wat er gebeurt bij vintage en legacy in Groningen. Groningen is m.i. wel verzadigd is met modern en limited. Je zou het daarentegen wel kunnen aanbieden als zijnde een side event op het GMT of een PPTQ ofzo. †

Ik heb het geschreven om de mensen te enthousiasmeren, die uiteindelijk minder tijd over hebben om een hele avond/dag te kaarten, maar meer eens een keer op eigen tempo een league willen doen of een ander formaat willen proberen.

Ik bedoelde ook niet een IRL toernooi, maar MODO toernooi zoals we al eens gedaan hebben.

_________________
Now is not the time for finger pointing, but this is on you
Terug naar boven Ga naar beneden
Online
Arne
Team Moosebite
avatar

Aantal berichten : 3094
Leeftijd : 32
Locatie : Resistance Fighters Alley
Registration date : 23-08-06

BerichtOnderwerp: Re: Pauper Primer   wo jul 19 2017, 21:48

Dat lijkt me altijd leuk!

_________________
You get an emblem with "Until the end of the game, you are referred to as 'The Daddy Mack'"


***Pauper to the People***
Terug naar boven Ga naar beneden
Arne
Team Moosebite
avatar

Aantal berichten : 3094
Leeftijd : 32
Locatie : Resistance Fighters Alley
Registration date : 23-08-06

BerichtOnderwerp: Re: Pauper Primer   vr jul 28 2017, 09:35

De winnaar van de afgelopen challenge was wederom UR Delver. Ik voeg vandaag de decklijst nog toe.

Leuk deck hoor, maar nagenoeg 2tix voor 1 snow-covered island is me iets te gortig Wink

_________________
You get an emblem with "Until the end of the game, you are referred to as 'The Daddy Mack'"


***Pauper to the People***
Terug naar boven Ga naar beneden
AvdM
Spammer
Spammer


Aantal berichten : 1552
Leeftijd : 41
Registration date : 08-07-07

BerichtOnderwerp: Re: Pauper Primer   vr jul 28 2017, 13:15

Mooi overzicht!
Terug naar boven Ga naar beneden
Arne
Team Moosebite
avatar

Aantal berichten : 3094
Leeftijd : 32
Locatie : Resistance Fighters Alley
Registration date : 23-08-06

BerichtOnderwerp: Re: Pauper Primer   za jul 29 2017, 08:04

Dank je Allard. Tevens de meest recente winnaar gepost. De topdogs worden wel zichtbaar nu.

_________________
You get an emblem with "Until the end of the game, you are referred to as 'The Daddy Mack'"


***Pauper to the People***
Terug naar boven Ga naar beneden
Arne
Team Moosebite
avatar

Aantal berichten : 3094
Leeftijd : 32
Locatie : Resistance Fighters Alley
Registration date : 23-08-06

BerichtOnderwerp: Re: Pauper Primer   ma jul 31 2017, 08:09

Challenge 11 is gewonnen door mono Groen Stompy. Post binnenkort een lijst.

_________________
You get an emblem with "Until the end of the game, you are referred to as 'The Daddy Mack'"


***Pauper to the People***
Terug naar boven Ga naar beneden
Arne
Team Moosebite
avatar

Aantal berichten : 3094
Leeftijd : 32
Locatie : Resistance Fighters Alley
Registration date : 23-08-06

BerichtOnderwerp: Re: Pauper Primer   di aug 08 2017, 14:31

Challenge 12:
Dimir Reanimator

Eindelijk weer eens een deck dat nog niet eens belicht is in de 'andere contenders' sectie. Reanimator is een fringe strategie in Pauper, vooral omdat er eigenlijk te weinig echte reanimate spells zijn. We hebben unearth, maar de enige echte die we hebben is Exhume. Er zijn verscheidene varianten, van een all-in Rakdos reanimate tot een controlling Dimir variant. Binnen deze twee smaken, zijn ook nog een aantal finishers te vinden; te weten Ulamogs crusher, Greater Sandwurm en Striped Riverwinder. De laatste twee zijn ideaal vanwege hun mogelijkheid om ze zelf in je grafbak te pleuren en vooral de riverwinder is een lastig te verwijderen beessie.

_________________
You get an emblem with "Until the end of the game, you are referred to as 'The Daddy Mack'"


***Pauper to the People***
Terug naar boven Ga naar beneden
Rob
Brobbe
avatar

Aantal berichten : 3671
Leeftijd : 34
Registration date : 01-11-08

BerichtOnderwerp: Re: Pauper Primer   di okt 03 2017, 12:03

Ziek thuis, ben een paar pauper leagues gaan spelen. vermaak me kostelijk!
Terug naar boven Ga naar beneden
Arne
Team Moosebite
avatar

Aantal berichten : 3094
Leeftijd : 32
Locatie : Resistance Fighters Alley
Registration date : 23-08-06

BerichtOnderwerp: Re: Pauper Primer   di okt 03 2017, 13:40

Leuk man, wat speel je?

_________________
You get an emblem with "Until the end of the game, you are referred to as 'The Daddy Mack'"


***Pauper to the People***
Terug naar boven Ga naar beneden
Rob
Brobbe
avatar

Aantal berichten : 3671
Leeftijd : 34
Registration date : 01-11-08

BerichtOnderwerp: Re: Pauper Primer   di okt 03 2017, 13:57

MBC, enige wat ik heb. Zolang je niet de mirror speelt wel leuk Smile
Zelfs cuombajj witches en unearth aangeschaft, had ik nog niet. Dacht dat die witches heel duur waren maar viel wel mee
Terug naar boven Ga naar beneden
Gesponsorde inhoud
BerichtOnderwerp: Re: Pauper Primer   

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Pauper Primer
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
MAGIC GRONINGEN EN FRIESLAND :: MAGIC ALGEMEEN :: Decks en discussie-
Ga naar: