MAGIC GRONINGEN EN FRIESLAND

Magic: The Gathering voor Groningen, Friesland en alles daar buiten
 
IndexIndex  FAQFAQ  ZoekenZoeken  RegistrerenRegistreren  Inloggen  
Jeroen wint de donderdraft van 6 december! **Gefeliciteerd!!!**
Donald wint het moderntoernooi van 29 november! **Gefeliciteerd**
André wint het Open Gronings Kampioenschap 2018! **Gefeliciteerd**
Christiaan wint de donderdraft van 8 november! **Gefeliciteerd**
Jelmer wint de PPTQ van 28 oktober! **Gefeliciteerd!**
Volg ons, like ons op facebook https://www.facebook.com/magicgrunn

Deel | 
 

 [Artikel] "Sealed Deck" door Rene Wiersma

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Admin
Admin
Admin


Aantal berichten : 11180
Leeftijd : 118
Registration date : 23-08-06

BerichtOnderwerp: [Artikel] "Sealed Deck" door Rene Wiersma   wo aug 23 2006, 17:52

Hallo,

28 september is er weer een pre-release is Groningen. Een pre-release is een sealed deck toernooi voor een nieuwe set, in dit geval de nieuwe stand-alone Onslaught, die begin oktober in de winkels zal liggen.

Op een sealed deck toernooi krijg je altijd 1 Starter (met 75 kaarten) en 2 of 3 boosters (met 15 kaarten). Daarvan moet je een deck samenstellen van minstens 40 kaarten. Je mag zelf een hoeveelheid basic land toevoegen. De kaarten die je niet in je maindeck gebruikt zitten in je sideboard. Daarmee speel je dan vervolgens het toernooi.

Hoe bouw je nu een goed sealed deck?

Waar veel mensen de mist ingaan is de hoeveelheid land. Ik maak meestal een deck van 40 kaarten, waarvan 17 land en dus 23 andere kaarten. Sommige sealed decks hebben zelfs 18 land nodig. Ik zou zelf niet gauw minder land dan 17 gebruiken, dat is vragen om manascrews. Vergeet niet dat je sealed deck lang niet zo gestroomlijnd is als een constructed deck, waarin je in verhouding vaak minder land kan spelen. Ik raad daarom ook een verhouding van 17/23 aan voor sealed deck.

Je moet natuurlijk ook weten WELKE kaarten je nou in je deck gaat stoppen. Je moet je beseffen dat bij sealed deck alles draait om de beesten. Grappige combo's in je deck stoppen is leuk en het is altijd lachen wanneer ze werken maar meestal trek je de combo niet en dan zit je met een paar minder sterke of zelfs nutteloze kaarten in het spel of in je hand. Dus, als je wilt winnen zul je dat moeten doen met goede beesten.

Goede beesten zijn in eerste instantie gewoon beesten met een goede manacost en power/toughness verhouding, zoals 2/1 beesten voor 2 mana, 3/2 beesten voor 3 mana, 4/2 beesten voor 4 mana, etc. Zorg dat je je beesten verspreidt over je manacurve, je moet dus niet alleen beesten hebben die 4 mana of meer kosten, maar ook niet allemaal 1/1 beesten voor 1 mana, want daar win je ook niet mee.

Ook creatures met evasion zijn vaak de moeite waard. Het gebeurt regelmatig dat er zich een "stand-off" voordoet, geen van beide spelers kan dan echt aanvallen en in zo'n situatie kan een evasion beest de doorslag geven. Evasion abilities zijn dingen zoals flying, landwalk, fear of andere vormen van unblockability. Trample op redelijk groot beest is ook goed.

Probeer ongeveer 12 tot 17 beesten te spelen. Hoe meer hoe beter eigenlijk. Soms win je gewoon omdat je meer beesten trekt dan de tegenstander. Soms kun je een gebrek aan beesten compenseren door veel goede removal kaarten te spelen, maar speelbare removal is meestal schaarser dan een speelbaar beest.

Behalve dat je zelf goede beesten moet spelen, moet je ook proberen de beesten van je tegenstander te stoppen. Hier heb je removal voor nodig en combat trucs. Removal kan vele vormen aannemen, afhankelijk van de kleur. Je kan ook kaarten gebruiken om je eigen beesten te redden, het gaat erom dat je meer en/of betere beesten hebt dan de tegenstander.

Zwart heeft kaarten als Terror en Ghastly Demise. Dit is recht toe, recht aan removal. Zwart is dan ook vaak een goede kleur in Limited, al zijn vaak de beesten van zwart weer wat minder. Zwart heeft ook kaarten zoals Gravedigger en Raise Dead die je eigen beesten weer terug kunnen halen als je tegenstander ze dood maakt.

Rood heeft burn, zoals Shock en Fiery Temper. Burn kun je vaak ook op je tegenstander gebruiken en daarmee net de laatste puntjes schade doen, maar het is weer slechter tegen grote beesten.

Blauw heeft bounce, wat minder sterk is dan het beest meteen doodmaken, maar soms is het voldoende om een beest 1 beurt weg te kunnen halen en het is ook goed tegen creature enchantments. Het voordeel van bounce is dat je je eigen beesten kan redden van de removal van je tegenstander. Blauw heeft ook counterspells, het nadeel daarvan is dat je dat wel op het juiste moment moet trekken omdat het niks doet tegen beesten die al in het spel liggen.

Wit heeft ook removal, als is het vaak duurder en omslachtiger dan dat van bijvoorbeeld zwart. Voorbeelden van witte removal zijn kaarten als Shackles, Pacifism en Path of Peace. Wit heeft ook damage prevention waarmee je je beesten kan redden in combat.

Groen tenslotte heeft niet echt removal, maar het heeft vaak wel veel combat trucjes, zoals Giant Growth en die kaarten zijn vaak erg sterk en verrassend. Ook heeft groen kaarten als Fog en Serene Sunset die ook erg sterk kunnen zijn als je aan het racen bent met je tegenstander.

Je moet dus goede beesten en goede removal hebben om te kunnen winnen. Nog beter is het om een beest te hebben wat als removal kan dienen, zoals Cabal Torturer of Shock Troops. Ook de andere vormen van "removal" op een beest zijn vaak erg sterk zoals Hallowed Healer (damage prevention), Waterfrount Bouncer (bounce), Master Decoy (tappen) of Nantuko Disciple (pump).

Nu weet je dat je goede beesten (liefst met een goede ability) en goede removal in je deck moet stoppen en dat je 17 land moet spelen en 23 andere kaarten. Hier moet je je kaarten ook op selecteren voor je je deck gaat maken, alle prut beesten leg je aan de kant evenals alle andere kaarten die niet echt iets nuttigs doen (alle kaarten zoals Life Burst, Air Bladder, Dwarven Shrine, Demolish...).

Jaja, life gain is NIET nuttig, je stelt je dood er alleen maar even mee uit. Creature enchantments kunnen soms goed zijn, maar dan moeten ze een beest op zijn minst groter maken (zoals Armadillo Cloak) of een creature een removal ability geven (Hermetic Study, Arcane Teachings); een ability als flying of fear op zich is niet voldoende. Verder moet je kaarten die alleen maar werken in bepaalde, uitzonderlijke sitatuaties zoveel mogelijk mijden en artifact/enchantment destruction kun je wel in sideboarden als het echt nodig is. Er zijn maar twee dingen die echt tellen: creatures en removal, hou dat vooral in je achterhoofd.

Goed, nadat je de troep van de speelbare kaarten hebt gescheiden (en probeer tijdens dit proces kritisch te wezen) kijk je van welke kleuren je de meeste kaarten hebt. Als je een deck kan maken van 2 kleuren dan zou dat erg mooi zijn. Speel dan 9 of 10 basic land van je hoofdkleur en 8 of 7 van je tweede kleur. Je kan bepalen wat je eerste en wat je tweede kleur is door te kijken van welke kleur je de meeste goedkope kaarten hebt (qua manacost), dat is meestal je eerste kleur. Hou ook je manacurve in het oog, als je alleen maar dure kaarten hebt, moet je misschien een andere kleur kiezen met een wat lagere manacurve. Het kiezen van je kleuren kan erg lastig zijn, vooral omdat je soms goede kaarten in een bepaalde kleur niet kan spelen, omdat de rest van die kleur zo slecht is.

Vaak is het zo dat je met 2 kleuren niet genoeg goede kaarten hebt. Je kunt er dan voor kiezen om wat mindere kaarten in die kleuren te gaan spelen (kaarten die je eerst wegdeed) of je kunt er voor kiezen om een klein aantal kaarten van een andere kleur te "splashen". Sealed deck is vaak zo langzaam dat dat wel kan. Probeer niet meer dan 3 kaarten te splashen en let erop dat deze kaarten ook laat in het spel nog goed zijn. Je wilt namelijk niet al te veel basic land spelen van je splash kleur (meestal 3 of 4) en de kans is dus groot dat je pas laat een landje van die kleur pakt.

Typische splashkaarten zijn Angel of Retribution, Earthquake of Ghastly Demise. Deze kaarten gebruiken allemaal maar 1 gekleurde mana en zijn vrij laat in het spel ook goed. Speel nooit splash kaarten die 2 of meer gekleurde mana vereisen, want de kans dat je 2 mana van je splashkleur trekt is wel erg klein.

Een gebruikelijke basic land verdeling bij 3 kleuren is 8/6/3. Als je speciale landjes hebt die meerdere kleuren mana kunnen maken, dan is het vaak een goede idee om die te spelen in plaats van een basic land. Voorbeelden daarvan zijn Urborg Volcano, Timberland Ruins of Adarkar Wastes. Je moet dan natuurlijk wel beide kleuren gebruiken, anders heeft het weinig zin.

Natuurlijk is het even afwachten wat er precies in Onslaught zal zitten. Als je je echt goed wilt voorbereiden, dan kun je vaak een paar dagen van te voren een "onofficiele" spoiler vinden op www.mtgnews.com. Maar misschien vind je het wel leuker om je te laten verrassen door de nieuwe kaarten. Denk er dan wel om dat het lezen van alle kaarten die je niet kent, tijd gaat kosten en je hebt maar een uurtje voor het maken van je deck.

Hoe dan ook, ik hoop dat jullie wat hebben aan mijn adviezen en tot ziens op de pre-release!

-Rene Wiersma
Terug naar boven Ga naar beneden
https://magicgroningen.editboard.com
 
[Artikel] "Sealed Deck" door Rene Wiersma
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
MAGIC GRONINGEN EN FRIESLAND :: ALGEMENE INFORMATIE :: Artikelen-
Ga naar: